Fermenteren

Probiotische tomatenbommetjes

04/10/'18

Deze heerlijke gefermenteerde tomaatjes heb ik enkele jaren terug leren bereiden op het Rotzooi Festival in Amsterdam. 

Het leuke aan dit recept is de eenvoudige bereiding en het snelle fermentatieproces.  Na 5 dagen heb je zelfgemaakte gefermenteerde voeding op je menu die barstensvol lactobacillen zit!  Deze fermentatie geeft een extra smaakdimentie aan de kerstomaatjes.   De lactobacillen,die zich hebben vermenigvuldigd in de tomaatjes, zorgen voor een echte smaakexplosie in de mond.   De lactobacillen prikkelen en parelen als een Dom Perignon op je tong...

Combineer met look, ui, zwarte peper, dille, basilicum, oregano, .....

Voor wie weinig ervaring heeft met fermenteren lees dan eerst dit stappenplan: hoe start je met fermenteren.
Probeer ook eens de gefermenteerde pastinaken, die nu tijdens de herfst volop verkrijgbaar zijn of een trendy Kimchi.
Wil je meer recepten ontdekken? Ga dan naar de pagina Recepten en kies voor het thema Fermenteren.

 

Recept - Probiotische tomatenbommetjes

Ingrediënten:

•Bio minitomaatjes
•Enkele blaadjes basilicum
•Enkel blaadjes oregano
•1 schijfje rode ui
•Peperbolletjes
•1 knoflook teentje
•Water (mineraalwater uit fles)
•Ongeraffineerd fijn zeezout

Was de tomaatjes grondig onder koud stromend water.  Giet de kerstomaatjes in de weckpot. Voeg kruiden toe naar keuze.  Vul de weckpot met een 3 à 5 % zoutoplossing*.  Vul de pot niet tot bovenaan. Plaats een gewicht of een verhoudzakje gevuld met dezelfde zoutoplossing op de tomaatjes om deze van de zuurstof af te sluiten. Het is belangrijk dat de tomaten onder de pekel staan en niet in contact komen met zuurstof. Dit om schimmelvorming te voorkomen. Sluit de pot af met de rubberen ring.  Laat gedurende 5 dagen fermenteren op kamertemperatuur. Vergeet niet af en toe de weckpot te ontluchten zodat het vrijkomende koolzuurgas kan ontsnappen. Proef de tomaatjes (met een proper vork).  De tomaatjes zijn klaar om opgegeten te worden als ze fris, zurig smaken.  Het sap kan troebel geworden zijn. Dit betekent dat de melkzuurbacteriën voldoende vermenigvuldigd zijn en voldoende melkzuur geproduceerd hebben. Plaats ze in de koelkast om het fermentatieproces (zo goed als) stop te zetten.

 

De gefermenteerde tomaatjes geven een smaakexplosie als echte probiotische bommetjes in de mond! Daar hebben de gezonde melkzuurbacteriën voor gezorgd.  Je kan de tomaatjes eventueel een vijftal keer prikken met een tandenstokertje daardoor vindt grotere interactie plaats tussen aanwezige melkzuurbacteriën, tomaten, kruiden.

*Neem 1 liter mineraalwater en los daarin 30 à 50 gram ongeraffineerd zeezout op.

 

Print dit recept