Ontbijt

Knapperige zadencrackers

08/09/'16

Iedereen zou zadencrackers regelmatig zelf moeten maken! Het is een gezond alternatief voor je toast in de ochtend: alweer een stapje dichter bij je gezonde KPNI levensstijl!

Deze zadencrackers zijn zo eenvoudig te maken, dat je wou dat je ze al veel eerder ontdekt had.  Ze zijn in een wip klaar en heerlijk knapperig! Je kan ze droog en afgesloten tot een week bewaren.  Maak er ineens  voldoende.(Denk aan je timemanagement.) Dan kan je ze een paar keer op je KPNI weekmenu zetten: ze zijn heerlijk als ontbijt, in de lunchbox, op feestjes bij een dip, ... Ze zijn ook heel kindvriendelijk.  Je kan heel wat variatie steken in dit recept zodat je telkens verrast wordt door een andere cracker: maak telkens een andere zaden- en kruidencombinatie!

Recept - Knapperige zadencrackers

  • 250 à 300 g zaden (chiazaad, sesamzaad, lijnzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten, maanzaad, ...)
  • 180 ml water
  • snuifje Keltisch zeezout (bestel nu)
  • kruiden naar keuze (lookpoeder, basilicum, chili vlokken, curcuma, tijm, oregano, ...) (bestel nu)

Voeg het water bij de zadenmengeling en zet een half uurtje opzij. De mengeling is een soort beslag geworden.  Breng op smaak met een snuifje zout en eventueel andere kruiden.  Stort dit beslag uit op een ovenplaat bedekt met bakpapier en spreid het zadenmengsel wat uit. Bedek met een tweede vel bakpapier.  Rol met een deegrol uit tot je een dunne laag bekomt.  Verwijder het bovenste bakpapier en snijd het beslag voor in de gewenste vormen. Om rechthoekjes te maken gebruik ik een rond pizzames, maar je kan ook cirkel vormige toastjes maken d.m.v. een glas.  Plaats in een voorverwarmde oven van 150°C gedurende 25 minuten.  Haal uit de oven en laat afkoelen.

Print dit recept