Vis

Gerookte haaienbuik met avocado/mango/witloof

27/12/'17

Krachtige foodpairing!

Hondshaai behaalt een bronzen medaille op het podium bij de vis met de meeste omega-3 vetzuren, na makreel en haring. 
Dit recept bevat meer dan omega-3 vetzuren alleen.  Het bevat ook de nodige eiwitten uit de notenyoghurt en vezels uit witloof.  Maar de ingrediënten die ik hier vooral ook in de kijker wil zetten zijn avocado en mango, twee van mijn favoriete vruchten.

Avocado zit boordevol nutriënten zoals luteïne, glutathion en bevat alle essentiële aminozuren en is een uitstekende plantaardige eiwitbron. Avocado beschermt ons lichaam ook tegen vrije radicalen omdat avocado de activiteit van de anti-oxidant enzymen catalase, superoxidedismutase en glutathion perixoidase verhoogt.  Maar nog belangrijker dan deze anti-oxidatieve werking, is de impact van avocado op de PPIR of de post prandial inflammatory response.  Zo zien we dat de ontstekingsactiviteit per maaltijd duidelijk vermindert bij het eten van een avocado bij de maaltijd.

Mango's zijn super gezond omdat ze net veel nutriënten en vezels bevatten.  Deze gezonde vezels hebben een ontstekingsremmende werking en hebben een aantoonbaar gunstig effect op colitis ulcerosa en prikkelbare darmsyndroom. Het dagelijks eten van mango (200 tot 400 g) is een duidelijke gunstige voedingsinterventie omdat het aantal lactobacillen in de darm duidelijk toeneemt en er minder ontstekingsbevorderende endotoxines in de darm aanwezig zijn.

En niet onbelangrijk: deze drie ingrediënten combineren zich perfect tot een onweerstaanbare en feestelijke amuse!

Recept - Gerookte haaienbuik met avocado/mango/witloof

  • 2 gerookte haaienbuikjes
  • ½  mango
  • 1 avocado
  • granaatappelpitjes
  • 1 grote witloof
  • Amandelyoghurt of kokosyoghurt
  • ½ limoen
  • peper

Snijd de mango, avocado en witloof in gelijke stukjes. Besprenkel eventueel met een enkele druppeltjes limoen om het verkleuren tegen te gaan. En verdeel over de glaasjes.  Snijd de haaienbuikjes in partjes en verdeel eveneens.  Voeg in elk glaasje enkele granaatappelpitjes toe en werk af met wat amandelyoghurt.

Print dit recept